11/06/2016

Zdrowe i słodkie - chlebek bananowy na mące kokosowej


Dzisiaj coś zupełnie innego, coś czego nigdy nie było na moim blogu, a mianowicie przepis. Bardzo lubię gotować i piec nowe rzeczy, ale nie mam na to zbyt wiele czasu.
Jednak udało mi się, przygotować dla Was materiał, czyli przepis na chlebek bananowy krok po kroku. Wersja maksymalnie zdrowa/fit.

Jesteście ciekawi? Zapraszam do czytania :*

Zacznijmy od tego, że przepis jest banalnie prosty. Myślę, że każdy z Was sobie z nim poradzi.
To idealna przekąska do kawy czy na drugie śniadanie. Będzie smakował na pewno małym i dużym.

No to przejdźmy do przepisu.

  • 3 banany (mocno dojrzałe)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki syropu z agawy (może być miód)
  • 40g mąki kokosowej (ok. 1/3szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • kakao (opcjonalnie)

Banany należy obrać, pokroić lub połamać, wrzucić do miski i za pomocą widelca lub miksera zrobić z nich puree.


Dodać jajka i syrop z agawy lub miód. Wszystko razem zmiksować.


Na końcu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wszystko przesiewamy przez sitko i miksujemy.


Zmiksowane ciasto odstawiamy na 10min aby mąka kokosowa napęczniała. Gdy ciasto okaże się zbyt rzadkie możemy po tym czasie dosypać jeszcze łyżkę mąki.


Ciasto przekładamy do foremki keksówki i pieczemy w temp 180C (160C z termoobiegiem) przez 60min.


Chlebek gotowy!


Zostawiamy go w foremce do wystygnięcia.


Chlebek wygląda na dosyć ciemny, mocno przypieczony (nie jest przypalony!), co jest zasługą syropu z agawy i kakao.


Jak widzicie chlebek ma fantastyczną wilgotną konsystencję. Nie powstał żaden zakalec, co często zdarza się właśnie przy pieczeniu chlebka bananowego.

Smak i zapach jest niesamowity. Czuć lekko kokosowy posmak mąki, banana i kakao. Jest idealnie słodki, na pewno zastąpi Wam słodycze.

Polecam Wam aby upieczony chlebek przechowywać w lodówce, aby utrzymał swoją wilgotną konsystencję, w innym wypadku zrobi się suchy. Tak przechowywany przetrwa ok. 2tyg.

Gotowe!


Kochani piszcie w komentarzach czy lubicie chlebek bananowy i jak podoba Wam się tego typu post na blogu :*

Buziaki!!!
Pozytywna28






11 komentarzy:

  1. Uwielbiam chlebek bananowy i chociaż raz na kilka miesięcy robię go. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to musi być pyszne!!! Z pewnością wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest na prawdę świetne chociaż może nie wygląda powalająco :D

      Usuń
  3. Ten chlebek musi być przepyszny! Smakowicie wygląda! ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak wykonane musi być przepyszne!!

    http://garderobelove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, szczerze mówią nigdy takiego chleba nie jadłam ale muszę zrobić :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, nigdy nie jadłam takiego chlebka :) Może w weekend spróbuję zrobić taki w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Okiem Pozytywnej28 , Blogger